Каква е разликата между самозалепващи ленти pvc и полипропилен?
07 юли 2021 г.
сравнение ленти пвц полипропилен

Каква е разликата между самозалепващи ленти pvc и полипропилен?

Опаковъчната индустрия предлага различни видове самозалепващи ленти, а практиката показва, че голям процент от потребителите не са запознати какъв тип опаковъчно тиксо е най-подходящо за техните необходимости и какъв материал използват в момента.

„Рота Тейп“ ООД е представител за България на нидерландския производител на самозалепващи ленти с надпис "Laro Tape" B.V. и испанския производител на опаковъчно тиксо и специализирани лепящи ленти "Ubis" S.A. Нашите партньори стартират дейност в началото на 70-те години на миналия век.

В статията по-долу ще направим сравние на самозалепващи ленти pvc и полипропилен.

Самозалепващи ленти PVC с лепило естествен каучук солвент:

Тези ленти са изключително гъвкави и устойчиви на разкъсване, развиват се плавно, безшумно и са подходящи за всеки тип картонени кутии. Агресивният лепилен слой от естествен каучук (солвент) ги прави подходящи за опаковане на тежки кашони, найлонови чували, стреч фолио и други индустриални приложения.

Самозалепващи ленти PVC солвент се използват за целогодишно опаковане на продукти, които ще се съхраняват в широк температурен диапазон (от -25°C +65°C), както и в помещения с наличие на влага.

Самозалепващи ленти ПОЛИПРОПИЛЕН с лепило солвент или хот-мелт:

Самозалепващи ленти полипропилен се произвеждат с лепило солвент, хот-мелт и акрил.

Опаковъчни ленти полипропилен с лепило синтетичен каучук (хот мелт) гарантират перфектно залепване върху леки и средно-тежки кашони и картонени кутии.

Oпаковъчно тиксо полипропилен с лепило естествен каучук (солвент) се препоръчва за работа в помещения с ниска температура, за опаковане на замразени храни или стреч фолио и найлонови чували.

При работа в помещения със стайна температура и опаковане на бързооборотни стоки бихте могли да изберете полипропилен с лепило хот-мелт, което е удачно съчетание на цена-качество.

Самозалепващи ленти полипропилен са с по-ниска цена спрямо PVC, но са по-неустойчиви на разкъсване.

Как лесно да разпознаете лепящи ленти пвц и полипропилен?
каква е разликата пвц с полипропилен

На пръв поглед двата вида самозалепващи ленти изглеждат идентично, но бърз тест с химикал ще даде решение на въпроса. Залепете единия край на лентата върху бюро и развийте около 10-15 см, като се уверите, че тиксото е добре опънато. Следващата стъпка е да забодете химикал по средата. Резултатът не оставя никакво съмнение: тиксо полипропилен ще се разкъса, докато по-устойчивата на разкъсване pvc лента ще бъде пробита, но не и разкъсана.

Ако все още имате съмнение, бихте могли да направите нов тест като разтеглите двете ленти. Тиксо полипропилен ще запази своя цвят, докато пвц лентите придобиват млечен нюанс.