Какво е тиксо?
03 май 2017 г.
какво е тиксо

Какво е тиксо?

Опаковъчното тиксо е лента с лепилен слой, която с леко натискане прилепва върху различни повърхности като хартия, картон, пластмаса, найлон и др. Лепящата лента не се нуждае от нагряване, намокряне или други манипулации, а единствено лек натиск, за да прилепне върху повърхността.

Различни видове тиксо?

В опаковъчната индустрия съществуват разлзични видове тиксо, но най-общо могат да се класифицират на две големи групи: едностранно лепящи ленти и двойнолепящи ленти.

При едностранно лепящите ленти лепилният слой е положен само върху подложката (основата), докато при двойнолепящите ленти има адхезивен слой и от двете страни. При този вид тиксо е задължително наличието и на незалепваща силиконова хартия, която се премахва непосредствено при употреба.

При едностранно лепящото тиксо върху носителя е поставен и антиадхезивен материал (релийз), който спомага за по-лесно развиване на лентата. Този слой предотвратява разкъсването ѝ или прехвърляне на част от лепилния слой върху незалепващата част от долната намотка на ролката.

Следващият важен елемент при производство на тиксо е така нареченият праймер, който допринася за по-качествена връзка между лепилото и подложката.

Какво е тиксо и всички видове тиксо ли се произвеждат с праймер и релийз? Отговорът е не. Има лепящи ленти само с праймер (пвц с лепило от естествен каучук - солвент). Има опаковъчно тиксо само с релийз (BOPP с лепило от синтетичен каучук), както и тикса без релийз и без праймер (лепящите ленти с акрилно лепило). И четвъртият вид тиксо е едновременно с праймер и с релийз. Това са едностранно лепящи ленти с основа BOPP и лепило от естествен каучук (солвент).

Какво е тиксо и видове основи (подложки) при производство на тиксо?

Материалите, които се използват за подложка са сравнително тънки и гъвкави, което позволява отгоре да бъде нанесен лепилен слой.
Най-общо основите се делят на:
Поливинилхлорид (често обозначавано с pvc).
Полипропилен (неориентиран, ориентиран - OPP, моноаксиално ориентиран - MOPP и биаксиално ориентиран - BOPP).
Хартия - гладка и крепирана хартия, най-често се използва при производство на хартиено тиксо.

Какво е тиксо и как се съхранява?
какво е тиксо

"Рота Тейп" ООД е директен вносител на различни видове опаковъчно тиксо с дълъг стандартен срок на годност, но е важно лепящите ленти да се съхраняват при правилни условия.
Съхранявайте тиксото в оригиналната му опаковка. По възможност в сухи и тъмни помещения със стайна температура (15°C - 25°C). С течение на времето ултравиолетовите лъчи могат да проникнат дори през опаковката, така че е добре да няма пряк достъп на слънчева светлина.